Könyvajánló: The Slicing Pie and Slicing Pie Handbook by Mike Moyer

dr. Szántó Linda írása

A statisztikák alapján a startupok 65 %-a bukik el az alapítói konfliktusok miatt, vagyis a csapaton belüli nézeteltérések közvetlenül hozzájárulnak a vállalkozás kudarcához – ezt Noam Wasserman, a Harvard Business School professzora is kimondta a The Founder’s Dilemma című munkájában.

Régóta töprengek azon, hogyan lehet az almát a naranccsal összehasonlítani, vagyis egy cég életében hogyan lehet méltányosan egymás mellé tenni az ötletet, a fejlesztői munkát, a készpénzt, a szervezési feladatokat, a kapcsolatokat vagy akár az irodaszerek biztosítását. Hogyan lehet ezeket a látszólag nem összevethető hozzájárulásokat forintosítani, könyvelni, ebből részesedést számolni? Hogyan lehet egy olyan rendszert fenntartani, ami rugalmasan (dinamikusan) kezeli a változásokat, követi azt, ha pl. egy tag hozzáadott munkája csökken vagy növekszik, ha valaki a csapat tagja lesz vagy távozik a csapatból, ha valaki új kapcsolatokkal segíti a cég sikerét, stb.?

Linda Szanto - Slicing Pie

Barnabas Malnay, tanácsadónk javasolta, hogy olvassam el ezt a könyvet, és már az első fejezetek után világossá vált, hogy egy valódi alapművet tartok a kezemben.

Biztos sokaknak van olyan könyv az életében, amit időről időre újraolvas, vagy amelynek a mondanivalója mélyen megmarad. Nálam is vannak ilyen művek, amelyek hatással voltak a tárgyalási technikámra, a sales felkészülésemre vagy a szokásaim kialakítására. A Slicing Pie, valamint a hozzá tartozó kézikönyv méltán került be ebbe a sorba.

Moyer könyve és a kézikönyv nemcsak a koncepciót magyarázza el közérthetően, hanem gyakorlati példákkal és számítási modellekkel is segít az alkalmazásában. A fejezetek végén konkrét lépéseket kapsz, hogyan ültesd át mindezt a gyakorlatba.

Ajánlom mindenkinek, aki kezdő vállalkozás indításában gondolkodik, vagy olyan működő céget vezet, ahol a részesedések újragondolása a hozzájárulások alapján lenne célszerű.

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük